Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2010 14:14 - Най-добрите места за гмуркане!
Автор: dive Категория: Спорт   
Прочетен: 5751 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.05.2010 14:33


 

Когато водите са чисти, морският живот е обилен и температурите са идеални, нищо не може да се сравни с тръпката, която подводното гмуркане предлага. Възможността да се изследват мистериите на морето примамва много пътуващи да посетят едни от най-достъпните и живописни брегове.

 

В тази статия ще представим местата, където водата е топла (25 градуса по целзий и повече) и където главното привличащо вниманието ни са кораловите рифове и морската флора и фауна.

 

Ще започнем с Червено море.

image


Повечето опитни водолази ще се съгласят с нас, че Червено море е най-доброто място, за да се види изобилието на подводния свят. Безупречната видимост, която има тук позволява да се види богатството, разнообразието, както и голямата палитра от цветове на морската флора и фауна, което пък от своя страна ви гарантира незабравими моменти. Червено море предлага и първокласни пътешествия с кораб, които прекосяват този район и акостират на чудесни места за изучаването на морския свят. Най-добрият период за това е между месеците Юни и Октомври. Едни от най-популярните места за гмуркане са Египет (Шарм Ел Шейх, Хургада (Сафага и Дахаб). Следва Израел (Ейлат), Йордания (Акуба), Судан (трудна за достъп, но много чисто и красиво място).

image


Червено море е едно от най вълнуващите и най-заети места в света и Националния парк Рас Мохамед в частност предлага места за всички нива на умението за гмуркане. Дълбоките рифове и обичайните силни течения правят изследването истинско предизвикателство, но веднъж свикнете ли с тези неща, гмуркането в Червено море става пристрастяване.

Рифът на акулите предлага множество риби меру и скатове; В Рифът Йоланда има останки от кораби; Градът на Анемон има повече анемони и малки риби, отколкото сте виждали дори по Дискавъри; Рас Затар предлагат страхотни възможности за снимки и разглеждане на пещери.

Все по популярна става за тази цел и северна Етиопия (Еритрея), където водолази са открили недокоснати коралови рифове, а живота там е бил унищожен преди години, когато е имало местна война и глад.

 

Архипелаг Базаруто, Мозамбик

image
 

Четири усамотени острова малко по-далеч от брега на Мозамбик очакват пристигащите. В допълнение на рифовете и на чистите води, които ентусиастите очакват, Националният морски парк също предлага неповторимо морско гмуркане и изследване на останки от кораби.

Гмуркането най-често се прави в открити води, с гледка към островите. Най-доброто време е юни, юли и август, когато жегата става поносима. Ако се интересувате да посетите архипелага Баразуто, постарайте се да проверите напътствията от страна на външно министерство, тъй като Мозамбик все още страда от размирици след дълга гражданска война.

 

Малдивите  

image

image

 
 

Малдивите са следващото място, на което се спираме. Разположен в Индийския океан северозападно от Шри Ланка, този архипелаг от стотици острови е също едно от най-добрите места за гмуркане в света. Кристалната вода и богата флора и фауна правят Малдивите едно от най-посещаваните места от хората практикуващи този спорт. От столицата Мале, водолазите после могат да тръгнат, за който остров те изберат. Гмуркането може да се извършва целогодишно.

 

Карибско море 

 

image     
 

Тук водата е топла и чиста и е дом за огромно разнообразие от морски организми. Най-добрите места в Карибския басейн са Каймановите острови, Бахамския архипелаг, Саба, Бонайре, Белиз (където се намира втория по големина коралов риф след Австралия). Тюркс и Кайкос, крайбрежието на Флорида, полуостров Юкатан в Мексико.

 

Остров Амбергрис Кей, Белиз


image
 

Ще се чувствате като истински изследовател, гмуркайки се сред топлите карибски води на Белиз. Това място за почивка е силно подценено и повечето хора дори не знаят, че Белиз се намира в Централна Америка, южно от Мексико.

Но всичко това работи добре за водолазите, които могат да се гмуркат на спокойствие, а след това да си почиват на брега. Основните места за гмуркане са около Сан Педро, най-голямата туристическа точка на Белиз. Може да плувате близо до южноатлантически акули и скатове в Шарк Рей, да се плъзгате до корала на Бариерния риф и да правите подводни снимки на любопитния морски живот.

 

Голям Кайман, Каймански острови

image
 

Познат като кралят на карибските места за гмуркане, а те са много, Кайманите предлагат всички възможности, от които водолазите се нуждаят.

Първо времето е доста хубаво през по-голямата част от годината, с дъжд, който се появява внезапно само през летните месеци, второ водата е топла и чиста, идеална за изследване на рифовете на Големия Кайман и разглеждане на скатове и риба-ангел в техния хабитат. Освен това посетителите имат достъп, както до добре познати, така и до недокоснати кътчета. Малко проучване ще ви доведе до оператори, които ще се наемат да ви заведат до най-изолираните точки, ако това наистина ви вълнува.

 

Гранд Търк, Тюркс и Кайкос

image

Все по-популярна туристическа точка, островите Тюркс и Кайкос предлагат точно толкова забавление под водата, колкото и над нея. Островите се намират на север от остров Еспаньола и се смятат за част от Бахамите, като централната точка на Тюркс и Кайкос е Гранд Търк, истинска мечта за водолазите.

Благодарение на усилията на правителството по опазване на безценната естествена природа - предотвратявайки голямо строителство на бреговете на Гранд Търк, водолазите могат просто да поплуват около недокоснати рифове, дюни и морски склонове.

 

Според биолозите и учените Индийският океан е най-богатото място в света на морския живот. Тук всяка година се откриват нови и нови биологични видове, непознати до този момент на човечеството. Най-добрите места са: Индонезия (Манадо, Комодо, Ломбок, Флорес и Алор), Борнео (Сипадан), полуостров Малайзия (Пулау Пейар морски парк, Пулау Тиоман, Пулау Реданг и Пулау Перентан), Тайланд (Хин Деанг, Хин Муанг), Бирма и Марианските острови (Гуам и Сайпан). Този район е под въздействието на два масона през годината: северозападен и североизточен, които носят влажното и сухо време в зависимост от местоположението.

 

Пукет, Тайланд

image
 

Има причина, заради която Пукет е познат като "Перлата на юга." Водите до брега са пълни с морски живот и има много голям избор от възможности за гмуркане, от коралови полета до останки от кораби и пещери.

За да изпитат истински тази туриситческа точка, запознатите водолази избират круиз тип "живеене на борда", и както името подсказва, това означава наемане на лодка и гмуркане с дни наред дори без да виждате земя. Точно на едно такова пътуване е най-вероятно да си направите приятел някоя покорна китова акула, да пътувате с манта и изследвате пещери.

 

Най-големият в света коралов риф е разположен на източния бряг на Австралия дълъг над 2000 км. Най-добрите места там за гмуркане са Кейрнс, Таунсвил и остров Херон. И тук може да изберете между гмуркания от кораб или суша.

 

Остров Херон, Куинсланд, Австралия

image

Този остров може би ви е непознат, но няма как да не сте чували за Големия бариерен риф. Това е кралят на местата за гмуркане, рифът е най-големият в света и е хабитат на хиляди видове риби – от големи бели акули до множество различни природни съкровища. Островът Херон е в сърцето на рифа, малък и непретенциозен, той предлага най-доброто за гмуркане, което може изобщо да видите.

 

Всяко едно от тези места не бива да бъде пропуснато от феновете на този вид спорт, пък и тези, които не са запалени толкова. Ако имате щастието да попаднете на някое от тези места не бива да се замисляте над възможността да надникнете в този обширен и недобре изучен все още свят за човечеството, защото със сигурност ще останете меко казано очаровани.

 

Източник: http://www.millionaire.bg/

 



Тагове:   море,   австралия,   места,   Places,   Малдиви,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dive
Категория: Спорт
Прочетен: 169162
Постинги: 32
Коментари: 11
Гласове: 106
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031