Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2009 16:27 - Правителството на Малдивите тренира за глобалното затопляне – ще заседава под вода
Автор: dive Категория: Спорт   
Прочетен: 4225 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

В отчаян опит да насочи вниманието на света към тежката заплаха, която климатичните промени и повишаването на нивото на океаните представляват за страната му, президентът на Малдивите Махамед Нашид реши да проведе правителствено заседание под вода.

В събота той и дванадесет министри от кабинета ще се гмурнат на три и половина метра дълбочина, за да проведат редовната си среща, която ще е и първата от този род в историята.

"Посланието е, че ще направим всичко, за да живеем в тази страна," заяви пред Ройтерс министърът на околната среда на Малдивските о-ви Махамед Аслам.

Малдивският архипелаг, който е една от главните туристически дестинации в района на Индийския океан, е съставен от острови, надморската височина на повечето от които не надхвърля три метра. Ако прогнозите на ООН за покачване на нивото на световния океан с 58 см. до 2100 г. се сбъдне, това ще означава, че страната ще загуби голяма част от територията си.

Подводното заседание е част от глобалната кампания "350", която цели намаляването на атмосферната концентрация на въглероден диоксид под 350 частици на милион (ppm). Сегашните нива са от 387 ppm (за сравнение преди индустриализацията от 19-и век нивото на CO2 e било 280 ppm).

"Трябва да обединим света света в опит да спрем по-нататъшното покачване на температурите. Климатичните промени са факт и застрашават правата и сигурността на всички хора на Земята. С по-малко от един градус затопляне вече се топят ледници, пропукват се ледени шапки, а ниско разположени райони са в опасност да се превърнат в блата," се казва в послание, което ще бъде прочетено по време на климатичната среща в Копенхаген.

Мохамед Нашид дойде на власт през 2008 г., след като успя на свободни избори да изпревари управлявалия три десетилетия Маумун Абдул Гаюм. Почти веднага той обяви инициатива за набиране чрез данъци на средства за закупуване на земя, на която да бъде разселено 350-хилядното население на Малдивите, в случай че те бъдат залети от Индийския океан. Опитите му да намери алтернативна родина на сънародниците си обаче са пред провал заради тежкото икономическо положение на страната. Именно заради него той отказа покана да участва на форума в Дания.

В последствие обаче правителството в Копенхаген се съгласи да поеме разходите по пътуването му.

 

Източник:  Дневник




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dive
Категория: Спорт
Прочетен: 170281
Постинги: 32
Коментари: 11
Гласове: 106
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930